Strubeløse og mundhuleopererede

Strubeløse og mundhuleopererede

Hvis du har fået bortopereret din strube (laryngektomi) eller er blevet opereret i din mundhule, for eksempel i forbindelse med cancer, kan du få hjælp til, hvordan du fremover bedst muligt kan kommunikere.

Efter din operation, som oftest foregår på Odense Universitetshospital, modtager vi en henvisning, og vi vil dernæst kontakte dig med henblik på at starte et forløb så hurtigt som muligt.

Undervisning

Når du har fået bortopereret din strube, vil talekonsulenten hjælpe dig med at opnå den bedst mulige kommunikationsevne med din nye stemme. Der er flere former for ny stemme, og hvilken én, der er bedst for dig, afhænger af din situation efter operationen. Mulighederne er: 

  • Spiserørsstemme: en teknik, hvor man presser luft ned i spiserøret. Når luften kommer op igen, dannes der svingninger i den øverste del af spiserøret. Disse svingninger kan danne lyd.
     
  • Taleventil: en lille ventil, der opereres ind mellem luft- og spiserøret. Den findes i to versioner – en håndholdt og en håndfri.
     
  • Vibrator: et mindre batteridrevet apparat, som placeres ind mod halsen. Dette frembringer vibrationer, som kan bruges til at danne lyd samtidig med, at du former ordene med munden.
     

Du vil også blive tilbudt et undervisningsophold for dig og en nær pårørende - varigheden er fem dage.

Hvis du er blevet opereret i din mundhule, vil fokus være på at arbejde hen imod, at du opnår en så god og tydelig tale som muligt. Derudover kan du få vejledning om spise- og synkefunktionen.